miercuri, 20 februarie 2008

Cerere către BNR!

"Salvaţi Parcul cu Platani", în colaborare cu Asociaţia Bucureşti, a depus marţi, 19 februarie 2008, la Banca Naţională a României o cerere prin care se solicită, printre altele, deschiderea către public a Arenelor BNR. Banca este obligată prin lege să comunice un răspuns în termen de 30 de zile. Considerăm această măsura ca fiind una de bun-simţ în contextul în care dl. Mugur Isărescu a declarat că zvonurile privind proiectele imobiliare din Parcul cu Platani sunt doar speculaţii ale presei, iar adoptarea ei nu ar face decât să confere credibilitate spuselor domnului Guvernator. Mai jos găsiţi textul integral al acestei cereri:

"Adresa nr 9/ 18 feb 2008

CĂTRE: Banca Naţională a României
ÎN ATENŢIA: Domnului Panait Gurgu



Stimate domn,


Complexul Sportiv BNR – denumit popular “Parcul cu Platani” - are o importanţă deosebită pentru noi, bucureştenii. El este locul în care marii jucători de tenis Ilie Năstase şi Ion Ţiriac au disputat finala Cupei Davis. Aici a fost găzduit clubul “Progresul” ce a dat sportului românesc numeroşi medaliaţi internaţionali. Parcul reprezintă o insulă de verdeaţă într-o capitală care se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca spaţiu verde alocat fiecărui locuitor.
Am luat act cu îngrijorare de informaţiile prezentate în presă despre viitorul Complexului Sportiv BNR. Conform acestor informaţii, sunt pregătite afaceri imobiliare ce se vor desfăşura pe spaţiul Complexului şi vor afecta iremediabil fragilul echilibru arhitectural şi ecologic al zonei.

Cunoscând atitudinea de responsabilitate socială şi transparenţă a instituţiei dumneavoastră, vă solicităm următoarele:
1. Deschiderea aleilor din Complexul Sportiv BNR publicului larg
Arenele BNR sunt un punct de interes pentru locuitorii zonei Cotroceni şi totodată un simbol al acestui cartier, de aceea aceştia trebuie să poată beneficia de acest parc. În plus, Banca Naţională a României, ca instituţie publică, are datoria să lase accesul liber pentru toţi contribuabilii într-un loc construit, în decursul anilor, din banii lor.
2. Posibilitatea închirierii facilităţilor oferite de baza sportivă de către orice persoană fizică într-un mod care, urmând spiritul normelor europene, să nu discrimineze profesional sau social locuitorii Bucureştiului
Prin aceasta, iubitorii de sport – care sunt destinatarii primordiali ai complexului – se vor putea bucura de facilităţile oferite şi se vor obţine fonduri suplimentare pentru întreţinerea şi modernizarea locaţiei astfel încât locuitorii oraşului să se poată beneficia de el în condiţii optime.
3. Prezentarea publică a planului de dezvoltare al Complexului Sportiv BNR termen scurt, mediu şi lung
Cunoaşterea planurilor de viitor ar elimina suspiciunile legate afacerile imobiliare ce s-ar pregăti.
4. Marcarea şi protejarea corespunzătoare a îndrăgiţilor platani ce dau renumele parcului, conform legilor în vigoare şi normelor de mediu europene
Oraşul nostru – şi al dumneavoastră – are nevoie de o atitudine pozitivă faţă de simbolurile sale şi mediul înconjurător. În acest exemplu fericit, un simbol istoric are şi o semnificaţie ecologică puternică pe care suntem siguri că doriţi să le păstraţi spre binele tuturor membrilor urbei.
5. Angajamentul că orice modificare a Complexului Sportiv BNR se va face după consultarea locuitorilor zonei
În spiritul civilizaţiei şi respectului reciproc ce caracterizează comunitatea cartierului Cotroceni, o schimbare a echilibrului arhitectural sau ecologic al regiunii se poate face doar spre binele tuturor membrilor comunităţii. De asemenea, în spiritul transparenţei, trebuie consultate toate persoanele potenţial afectate de schimbare.

Vă rugăm să transmiteţi doleanţele noastre persoanei responsabile din cadrul instituţiei pentru a răspunde în termenul legal. Apreciind atitudinea Băncii Naţionale a României de-a lungul timpului, ne exprimăm încrederea că veţi avea o atitudine favorabilă păstrării simbolurilor oraşului şi mediului înconjurător ce ne reprezintă pe noi, locuitorii Bucureştiului.

19 februarie 2008
Cu stimă,
Preşedintele Asociaţiei Bucureşti"


Niciun comentariu: